lt LT
 
Naujienų prenumerata:
Prenumeruoti

Naujienos

Pirmoji Elnio kepimo šventė

Elnių augintojų asociacija š. m. rugsėjo 10 d. Berzgainių dvarvietėje (Ukmergės r.). surengė pirmąją Elnio kepimo šventę. Iš visos Lietuvos sugužėję elnių augintojai, medžiotojai ir jiems prijaučiantieji turėjo galimybę prisiragauti įvairiausių elnienos patiekalų ir smagiai praleisti dieną.
Šventės kulminacija – kepto elnio ragavimas – buvo suplanuota 16 val., bet nuo vidurdienio daugiau kaip 150 susirinkusiųjų jos laukimas neprailgo. Šventėje buvo palepinti ir gurmanai, ir aktyvaus laisvalaikio, ir meno mėgėjai, ir elnių augintojai bei jais norintys tapti.
Šiems buvo demonstruojama, kaip tinkamai turi būti tveriamas voljeras elniniams gyvūnams. Tiesa, reikia pripažinti, kad šventės pradžioje tvoros statymą stebėjo vienetai, nes beveik visus nuviliojo profesionalių virėjų gausiai nukrauti stalai.

Gurmanų šventė

O šventės dalyviai gurmanai teigė, kad patyrė kur kas daugiau nei tikėjosi – jie ragavo vieną po kito profesionalių šefų patiekiamus danieliaus mėsos patiekalus, derinamus su sezoninėmis lietuviškomis daržovėmis ir prieskoninėmis žolelėmis. Kulinarinį šou pradėjo profesionalus virtuvės šefas Andrius Laskauskas, kuris siūlė ragauti ne tik vieno populiariausių žvėrienos patiekalų – troškinio, bet net ir žalios mėsos skeptikus sužavėjusio tartaro su ant grotelių skrudinto prancūziško batono riekėmis bei orkaitėje keptais burokėlių griežinėliais. Liaupsių sulaukė ir Andriaus paruoštas danieliaus kepenėlių paštetas, ir keliais skirtingais būdais kepta nugarinė.
Ir galiausiai, po 16 valandų kepimo, šventės svečių įvertinimui patiektas keptas danielius. Už pagrindinį patiekalą buvo atsakingas Lietuvos barbekiu meistras Mykolas Lučiūnas. Jis žvėrį kepė specialioje jo tėčio sukonstruotoje barbekiu kepsninėje–priekaboje. Kaip sakė Mykolas, šioje kepsninėje mėsa ruošiama taip, kaip ją gamina barbekiu asai amerikiečiai – mėsa yra ir kepama, ir rūkoma. Taip žvėriena išlieka sultinga ir įgauna puikų skonį. Garnyrui virtuvės šefas patiekė toje pat barbekiu kepsninėje keptus moliūgus ir ant žarijų troškintas daržoves.

Laukia kitų metų

Tarp gurmaniškų pamaloninimų šventės dalyviai gavo peno ir protui, ir sielai. Šventės pradžioje visi klausėsi gamtininko Selemono Paltanavičiaus paskaitos „Gyvūnų auginimo voljeruose istorija ir perspektyvos“, o po to – modernios folkloro grupės „Kamanių šilelis“ atliekamų melodijų, apžiūrinėjo Elnių augintojų asociacijos narių stendus.
Per pertraukėles tarp degustacijų, paskaitos ir muzikos susirinkusiųjų žvilgsniai krypo į Ričardui ir Živilei Kvekšams priklausančio Berzgainių dvaro kalvas ir klonius, kur aptvaruose buriavosi taurieji elniai ir kiti gyvūnai.
Aktyvesnio laisvalaikio mėgėjai ir norintys išbandyti akies taiklumą griebėsi medžioklinių lankų ir bandė pataikyti į stovinčius ar skrendančius taikinius, šaudė iš migdymo šautuvų. Pataikyti pavyko ne visiem, tačiau azartas apėmė daugelį – net šventei baigiantis laikinose šaudyklose dar būriavosi svečiai.
Pirmoji Elnio kepimo šventė, kaip tas pirmas blynas, – „neprisvilo“. Dalyvių susižavėjimas renginiu, komplimentai bei liaupsės ir virtuvės šefams, ir organizatoriams, ir sodybos šeimininkams aiškiai sakė: „Šventė turi tęstis…“. Atsisveikindami sočiais pilvais ir įspūdžių kupinomis širdimis svečiai vylėsi, kad šventė taps tradicine ir sakė: „Iki pasimatymo kitąmet!“.
Po šventės bent septyni elnių augintojai kreipėsi dėl narystės organizacijoje, du iš jų jau tapo Elnių augintojų asociacijos nariais.
Jūsų dėmesiui – šventės akimirkos. fotogalerija