Dėmėtasis elnias
Dėmėtasis elnias – elninių šeimos žinduolis. Dėmėtojo elnio ir kitų šios
genties gyvūnų bendri protėviai žinomi iš Europos ir Azijos ankstyvojo plioceno. Praeito
Å¡imtmeÄio pradžioje dÄ—mÄ—tasis elnias buvo paplitÄ™s PietryÄių Azijoje. VÄ—liau daugelyje
vietų jis buvo išnaikintas arba tapo labai retas, todėl pradėtas veisti aptvaruose. Į Lietuvą 24
dėmėtieji elniai pirmą kartą atvežti 1954 metais iš buvusios Sovietų Sąjungos Gorno Altaisko
srities Šabalino elnininkystės ūkio ir paleisti Dubravos miške netoli Kauno. Bėgant metams jų
skaiÄius pasiekÄ— 60 – 70 elnių, o dar vÄ—lesniais metais iki 1991 metų buvo registruojamas
pastovus Å¡ių žvÄ—rių skaiÄius (apie 50 – 60 elnių).
Dėmėtieji elniai yra labai sėslūs gyvūnai, mėgstantys šiltą ir švelnų klimatą, ir
tikriausiai dėlto mūsų žiemos šiems gyvūnams yra per žvarbios, todėl laisvėje juos būtina gerai
prižiūrėti.
Dėl staigaus dėmėtųjų elnių nykimo XIX amžiaus pabaigoje sugauti žvėrys pradėti
specialiai veisti privaÄiuose Å«kiuose.
Lietuvoje dėmėtųjų elnių auginimas aptvaruose buvo pradėtas tikintis parduoti pantus.
TaÄiau apie elnių auginimÄ… ir pantų paruoÅ¡imÄ… buvo žinoma labai nedaug, ir Å¡ios veiklos buvo
atsisakyta. Dabar dalis aptvaruose auginamų elnių yra sumedžiojami.
